Snegleangreb bliver værre - og første offer bliver vinterrapsen – ECOstyle Professionel

Snegleangreb bliver værre - og første offer bliver vinterrapsen

Snegleangreb bliver værre - og første offer bliver vinterrapsen

Af agronom Lars Bjørnsbo, ECOstyle.

Kombinationen af de store sneglebestande i både marker og privathaver og de store nedbørsmængder vil medføre et hårdt angreb i vinterrapsen. Man bør derfor allerede begynde bekæmpelse af snegle før høst eller i stub, hvis tabene skal holdes nede.

Stor opformering af snegle er på vej

Sneglene har igennem sæsonen allerede lagt mange æg, og hvis udviklingen fortsætter, vil et voldsomt angreb af snegle være forventligt og resultatet potentielt set katastrofalt. Forventningen er, at snegle vil bortæde de nyetablerede afgrøder i den kommende periode, hvis der ikke sættes ind i tide. Afgrødeskaden vil være markant.

Snegleangreb i vinterhvede

Vinterhvede ødelagt af kraftige snegleangreb. Nedpløjning af afgrøden er allerede foretaget i en del af arealet.

Normal praksis mod snegle i afgrøder er ikke tilstrækkelig i 2024

Den normale praksis med præventive harvninger og at holde jorden sort, så fødegrundlaget for sneglene reduceres, vil ikke være effektiv i år. Bruger man kun sneglekornsbehandler efter såning, vil det i år ikke være tiltrækkeligt til at bekæmpe sneglene - og konsekvensen deraf bliver om-såning til foråret.

Hvad kan man gøre for at kontrollere sneglebestanden og undgå store tab?

Start allerede med bekæmpelsen nu inden høst eller i stubben. Det har mange landmænd gjort med godt resultat. Så er der gode muligheder for, at etablering af vinterrapsen lykkes med en normal efterfølgende anvendelse af sneglekorn i forbindelse med såningen.

Se de forskellige indsatsmuligheder mod snegle i afgrøder her:

  • I eksisterende afgrøder inden høst: Inden høst af korn køres med en højt hævet spreder, og der må udbringes fuld dosis; 7kg/ha af Sluxx HP. (I vinterraps og frøgræs er behandling mod snegle før høst ikke muligt pga. afgrødeskade).
  • Lige efter høst af vinterraps med efterfølgende vintersæd: Spred sneglekornene direkte i rapsstubben (7 kg/ha af Sluxx HP).
  • Etablering af ny vinterrapsmark: Udbring sneglekorn 7 kg/ha af Sluxx HP hurtigst muligt efter høst i stubben eller ovenpå den snittede afgrøde.
  • Lige efter høst af øvrige afgrøder: Spred fuld dosis 7 kg/ha af Sluxx HP på stubben/snittet halm.

I alle ovennævnte behandlinger anbefaler vi at etablere observationsfelter, så det er muligt at følge, hvor hurtigt sneglekornene ædes og en efterfølgende genbehandling kan iværksættes.

Sammenligning af tekniske parametre på registrede sneglekornsprodukter til professionel brug i Danmark, sæson 2024. *Ønsker man at kombinere udbringning af Sluxx HP med harvninger mod snegle, anbefales det, at sneglekorn ligger urørt hen på overfladen i min. 3-5 dage (eller indtil man observerer, at kornene er spist op), før harvning(er) foretages.
 
Tidligt snegleangreb i vinterraps. På dette stadie er afgrøden særdeles udsat.

Flere behandlinger med Sluxx HP er nødvendigt for at komme sneglene til livs

Det er vigtigt, at man ikke tror, problemet er løst, hvis man har gennemført behandler med sneglekorn før etablering af afgrøden. I år er sneglene til stede i så store mængder, at der også skal udbringes sneglegift i forbindelse med såning.

"Med det høje snegletryk, vi oplever, bør man ikke gå på kompromis med dosis, og vi anbefaler derfor at udbringe den maksimale dosis - hver gang der udbringes."

Andre år, hvor sneglebestanden har været væsentligt mindre, har man praktiseret lavere doseringer med 3-5 kg sneglekorn og i nogle tilfælde også som kantbehandling og pletbehandling.

Hvis man i år tager chancen og anvender reducerede doser, er det særdeles nødvendigt, at man observerer afgrøden morgen og aften, samt at have udbringningskapacitet til øjeblikket at udbringe flere sneglekorn hvis nødvendigt.

Sneglene skal bekæmpes, indtil afgrøden er ca. 10 cm høj, og marken vurderes til at være fri for snegle og/eller, der ikke længere spises sneglekorn.

Granulater af Sluxx HP på jord. Her er anvendt dosering 7 kg/ha - dvs. sneglekornene ligger med en indbyrdes afstand af ca. 13 cm.

Der er stor forskel på sneglemidlers effektivitet

Sneglemidlers effektivtet - selv med samme aktivstof - er forskellig og afhænger af produktets øvrige egenskaber. Både tiltrækningsevne og evnen til at tåle betydelige nedbørsmængder varierer fra produkt til produkt. Den vigtigste forudsætning for effektivitet er, om sneglene overhovedet vil spise granulaterne.

I landsforsøgene 2017, som også var et år med rigtig mange snegle, blev der gennemført markforsøg i hvede. I et af forsøgene ved Frørup på Fyn var der mange snegle, og det var tydeligt, at der både var behov for at anvende en stor mængde sneglekorn (4 x 5 kg i alt pr. ha), samt at der var betydelig forskel på produkterne.

Landsforsøg i hvede 2017, forsøg ved Frørup på Fyn med meget kraftigt snegleangreb. Sneglekornene blev udbragt løbende med 5 kg/ha pr. gang i takt med, at der var ædt op.

Der er også forskel på, hvordan og hvornår de forskellige sneglemidler må anvendes, hvilket fremgår på tabellen ovenfor.

Anbefalingen for den mest effektive sneglebekæmpelse i afgrøder er derfor:

  • Start bekæmpelsen af snegle, så snart det er praktisk muligt før høst/lige efter høst.
  • Når afgrøden er sået, skal den også beskyttes mod snegle med sneglekorn.
  • Brug fulde doseringer i år for ikke at komme på bagkant med bekæmpelsen.
  • Kontrollér afgrøden morgen og aften, og sæt ind med det samme, hvis ny behandling er påkrævet - især hvis der anvendes reduceret dosis.
  • Hav altid sneglekorn klar på lager til udbringning.
  • Først når afgrøden er over 10 cm høj, og man observerer, at antallet af sneglekorn pr. m2 forbliver nogenlunde det samme, er man sikker på, at truslen er afblæst.

Nyttige produktdownloads

Sluxx HP sikkerhedsdatablad

Sluxx HP etiket

Relaterede artikler og nyheder

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account